Szerszámgyártási technológia

3D fémnyomtatás és nagysebességű forgácsolás egyben – Lumex Avance-25

A japán prémium szerszámgépgyártó, a Matsuura – mely a kilencvenes évek elején úttörő volt az öttengelyes technológiában – 2000-ben, a piacon elsőként ismerte fel a fémnyomtatás jövőbeli meghatározó szerepét, és a japán kormánnyal kooperációban megkezdte az első folyamatos ipari használatra is alkalmas hibrid gépek fejlesztését. Az új technológia olyannyira sikeres volt, hogy az első gépeket már több, mint tíz éve üzembe helyezték Japánban, amelyek azóta is folyamatosan működnek.

A cég az ázsiai sikereket és az Európában is egyre növekvő igényt látva, a 2015-ös évben Európában is létrehozott egy támogatási központot, és ezzel egy időben megkezdték a Lumex Avance-25, az idei évtől pedig a Lumex Avance-60 hibrid gépek európai forgalmazását is.

Matsuura Lumex Avance-25 hibrid lézerszinterező – maró megmunkálóközpont

A cég az ázsiai sikereket és az Európában is egyre növekvő igényt látva, a 2015-ös évben Európában is létrehozott egy támogatási központot, és ezzel egy időben megkezdték a Lumex Avance-25, az idei évtől pedig a Lumex Avance-60 hibrid gépek európai forgalmazását is.

A hibrid technológia előnyei a szerszámgyártásban

A Matsuura által alkalmazott hibrid technológia számos előnnyel rendelkezik a hagyományos megmunkálásokkal szemben. Talán a legfontosabb tényező, hogy a hibrid megmunkálással nagyon jelentős, akár 50-60% átfutási idő csökkenés is elérhető bizonyos alkatrészeknél. Ez a látványos eltérés annak köszönhető, hogy a hagyományos megmunkálásokkal ellentétben a munkadarabot nem kell több forgácsoló-, hőkezelő- és szikraforgácsoló műveletben alakítani, hanem egy-egy alkatrész általában egy gépen elkészíthető.

Hibrid technológiával készült formalap

Szintén fontos megemlíteni, hogy az additív technológiának köszönhetően bonyolult geometriájú, a jelenleg használtaknál jóval hatékonyabb hűtést biztosító hűtőcsatornák is kialakíthatók. Ez a különbség az egyenletesebb hőmérséklet-elosztásnak köszönhetően jobb minőségű alkatrészek fröccsöntését, a gyorsabb hűtés következtében pedig rövidebb fröccsöntési ciklusidőket tesz lehetővé.

3 dimenziós hűtőcsatorna

Ugyancsak új lehetőségek nyílnak a gázelvezető csatornák kialakításában, ugyanis a porágyas technológiával lyukacsos területeket hozhatunk létre az anyagban, amelyek alkalmasak a fröccsöntéskor keletkező gázok elvezetésére. Az új módszerrel mikro-furatok, és nagy mélységű, keskeny hornyok létrehozása is megoldható.

Egyéb alkalmazási lehetőségek

Az additív technológia azonban nem csak a szerszámgyártásban jelenthet előnyt a felhasználó számára. Az új módszer segítségével a tervezőnek sokkal nagyobb szabadsága van az alkatrészek kialakításában, ugyanis eddig legyárthatatlan szabadformájú geometriák is előállíthatók a géppel.

Ezen felül a szinterezés segítségével „kérges” szerkezetű alkatrészek hozhatók létre, amelyek belsejében az anyag sűrűsége kisebb, mint a nagy sűrűségű külső rétegben. Azon túl, hogy ezzel a megoldással rövidebbé válhat a ciklusidő és csökken az alkatrészek belső feszültsége, jelentős tömegcsökkenés is elérhető. Az így létrejött külső réteg maximális keménysége 35-40 HRC lehet, amely igény esetén hőkezeléssel 50-52 HRC -re növelhető.

A hibrid megmunkálás második elemének, a nagy sebességű marásnak köszönhetően, megfelelő beállítás mellett ±5 μm-es pontosságú és Rz 3,5 μm-es felületi érdességű darabok is gyárthatók.

Néhány szó a Lumex-Avance hibrid gépek működtetéséről

Ahogy ez új technológiák bevezetésekor természetes, felmerül néhány kérdés az additív technológiával kapcsolatban:

Az egyik ilyen kérdés a gép, és ezen belül is a gyártáshoz használt fémpor kezelésével kapcsolatos. A Lumex gépek különlegessége az újdonságot jelentő technológián kívül az, hogy a felhasznált fémporok, a szerszámok és a szerszámtartók, valamint a géphez fejlesztett CAM program egy teljesen zárt és kompakt rendszert alkotnak. A használt CAM program néhány egyszerű adat betáplálása után automatikusan határozza meg mind a szinterezés, mind a forgácsolás technológiáját és ezek után a gép teljesen automatikusan elvégzi a fémpor adagolását, a szerszámok bemérését és a korrekciózást is. Így a gépkezelőnek a fémportartály kezdeti feltöltésén és a szerszámtár feltöltésén kívül nincs más dolga a gyártás során.

A kisebb, kiegészítő megmunkálásokhoz szükséges köszörű gépeket és esztergákat szintén megtalálhatják a Szimker Zrt. kínálatában, így az Önök vállalkozása is abszolút csúcsminőségű szerszámok gazdaságos és költséghatékony gyártására lehet képes.

Forrás: http://www.lumex-matsuura.com/